December 31, 2009

Tak Pernah Ku Lupa

Lincoln, NE.USA. December 30, 2009, 2.00pm - 4.00pm
Malaysia. December 31, 2009, 4.00am - 6.00am

Gembira tidak terucap diri ini kerana dapat bersembang panjang dengan seseorang yang pernah hadir dalam hidupku sewaktu ketika dahulu. Ketika diri baru m
engenal erti kedewasaan. Ketika semangat muda remaja mula membakar dan bercambah antara kaca dan permata. Ketika diri baru saja kehilangan seorang yang bergelar bapa. Hadir insan ini yang begitu baik mengambil berat diriku. Tak kan ku lupa jasamu guru hingga ke hujung hayat. InsyaAllah.

Mengimbas memori lampau...


Pintu masuk sekolah kesayangan SBPISB

Asrama Putera SBPISB ini tidak pernah sunyi tanpa suaranya baik di pagi hari mengejutkan anak-anak bangun untuk ke surau bersolat subuh berjemaah ataupun di malam hari menyuruh untuk tidur pula. Kadangkala ditangannya ada sebatang rotan ataupun hanger untuk 'menghalau' syaitan2 yang berpelukan bersama anak-anak ini ketika lena diulik mimpi indah. Begitulah rutin harian insan ini yang bergelar warden. Nampak mudah namun sebenarnya tidak. Perlu berhadapan dengan bermacam-macam karenah anak muda remaja yang kononnya sudah kenal erti hidup dan kata nasihat orang dewasa dipandang enteng. Yang kononnya inginkan kebebasan hidup tanpa kongkongan dan peraturan yang dianggap menyusahkan.
Sedarlah rakan, dengan kongkongan dan peraturan dulu itulah yang menjadikan kita manusia tika ini. Mengajar kita jika tidak banyak, sedikit tentang hidup di dunia luar yang sebenar dan penuh mencabar ini.

December 29, 2009

Cahaya itu kerana NYA

Yeay!! mood mengedit datang lagi~ =)

Nur Ilahi
Tajuk: Nur Ilahi

Tatkala Hanya Bertemankan Sepi.. Diriku Hanya Aku.. Tanpa Nya Ku Tiada Apa~

Memang Sepi. Dan bila mana sepi itu datang menyinggah, macam-macam perasaan pun timbul yang hadirnya entah dari mana. Rindu. Kasih. Sayang. Suka. Gembira. Sedih. Geram. Bosan.

Tapi alhamdulillah, Allah masih kurniakan ku nikmat iman dan syukur bila sepi itu menjengah, diri ini terasa lebih rapat dengan Nya. Kerna tiada siapa untuk ku mengadu, untuk ku bergantung harap, untuk ku luahkan segala ceritera hati yang hanya dengan Nya sahaja aku kongsikan. Dia Maha Mendengar, Maha Mengetahui. Syukur.

Kerana Dia
Tajuk: Kerana Dia

Salam Ma'al Hijrah 1431 = Selamat Tahun Baru 2010

Ma'al Hijrah 1431

Semalam berlalu.. Esok menanti.

Alhamdulillah. Setahun sudah berlalu. 1430H dan 2009 yang cukup segala rencah. Manis masam pahit masin tawar. Semuanya dihadapi dengan tenang dan sabar. Sekali lagi kupanjatkan syukur kerana dapat melaluinya dengan baik.

Semoga hari2 esok yang mendatang dapat diri ini tempuh, sudah terasa bahang kepayahan 2010 itu. Baik dari segi pelajaran yang kian meningkat tahap kesukarannya dan juga kehidupan seharian di tanah asing ini. Berharap agar dapat terus menyesuaikan diri serta berjumpa dengan orang yang baik2, Bi'iznillah.

Harus menetapkan niat dan azam supaya tidak lari dari tujuan asal untuk menuntut ilmu Allah yang Maha luas ini. InsyaALLAH, akan ada ganjaran di setiap langkah ku ini. Setiap detik masa yang berlalu dan tidak akan kembali lagi akan dimanfaatkan sebaik mungkin.

hmm..

Bercerita sikit mengenai gambar di atas. Ya. Diambil pada awal muharram. Selepas waktu maghrib di Lincoln. Seusai membaca doa akhir dan awal tahun. Melangkah kaki ini keluar beberapa tapak dari muka pintu rumah. (nasib baik duduk rumah bawah...best!! he)
Sudah tentunya, nampak lebih menarik setelah di edit dengan PS. Salah satu aktiviti menghilangkan bosan. ;)
Dan ayat dalam gambar itu juga picisan dari doa akhir dan awal tahun yang dibaca.

Selamat tahun baru diucapkan. Bersama hadapi hari-hari yang mendatang dengan senyuman.

Bebas Laksana Burung - Signs of Allah's Existence

Bebas Laksana Burung

Subhanallah. Segala puji bagi Engkau Ya Allah yang menciptakan langit dan bumi serta apa yang terkandung di dalamnya.

Ya! Bebas. Gambar ini di edit sebaik sahaja lepas exam dan untuk menggambarkan perasaan bebas tu, maka terciptalah gambar ni. Idea datang nak ambil gambar burung sebab di kotak fikiran kita burung adalah makhluk Allah yang bisa terbang bebas kemana sahaja, menggapai awan biru di langit yang terbuka. Tak terlanggar pokok,kereta, mahupun tersadung dek batu2 kecil di jalanan. Begitulah lumrah seekor burung.

Kemudian selak2 folder gambar, terjumpa lah gambar sekawan burung ni yang diambil selepas pulang bermain salji 9 Dec. hari tu.
Gambar burung ni cantik. Suka sebab dapat snap gambar sekawan burung ini yang sedang terbang bersama dalam "Arrow formation".

Tanpa sebarang tali yang mengikat mereka, tanpa sebarang alat kawalan yang menggerakkan mereka terbang sedemikian rupa. Namun mereka hanya terikat di tali Cinta Allah. Hanya Allah yang mengetahui dan berkuasa atas ciptaan Nya.

Sesungguhnya sebaik-baik cara untuk mengenal Allah dan melihat tanda kekuasaan Nya adalah dengan melihat segala ciptaan Nya, alam semesta, langit dan bumi, bulan dan bintang, haiwan2, diri kita yang sempurna tanpa cacat cela ini, dan macam2 lagi.
Terpulang pada kita untuk membuka mata dan hati. Adakah kita sudah cukup beriman dengan Nya atau adakah kita pernah bersyukur dengan segala nikmat kurniaan Nya? Soalan yang diri kita sendiri punya jawapannya. Semoga kita tergolong dalam golongan yang sentiasa berada di bawah payung rahmatnya. InsyaAllah. Ameen~


Berbicara mengenai tanda kekuasaan Allah ini. Inginlah berkongsi satu lagu yang sangat2 bertepatan melihat kebesaran Allah melalui kaca mata akal fikiran dan hati. Mudah. Lihatlah alam sekeliling kita ini. Indah, cantik. Pasti ada penciptanya.

Lagu: Open your Eyes by Maher Zain.

Look around yourselves
Can't you see this wonder
Spreaded in front of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony
Lets start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
The push it all aside..
NO...

...

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise

You created everything
We belong to yo0u
YA RAB we raise our hands
Forever we thank you

.....Alhamdulillah......

video

Suara yang mengasyikkan serta lirik yang cukup menyentuh hati. Dapat membuka mata supaya tidaklah hanya melihat alam ini dengan mata hati yang tertutup.
Wallahu'alam.

End of Fall Season

Bila dah datang mood nak mengedit tuh, memang ada saja gambar2 yg menjadi mangsa untuk diubahsuai. Adobe Photoshop CS3 (PS) akan dihadap tanpa rasa jemu, perut berkeroncong pun tak terasa lagi. Itulah hobi diriku ini semenjak 2tahun yg lalu. Elok jugak. Boleh mengisi masa yang kosong ni, cuti2 tak kemana. Sejuk. Keluar pun beli barang dapur je la. Kalau ikut kan hati tak keluar langsung, sebab malas nak dressing berlapis-lapis. .he. (alasan ^_^)
Setengah tahun kut cuti mengedit, sebab pertamanya MALAS masa duduk rumah sebelum datang sini tempoh hari. Lepas sampai sini pulak, beli laptop baru dan nak install PS ni bukanlah mudah. Haihh..macam2 hal lahh US ni. Semuanya nak yang asli. Akhirnya jumpa jugak PS Lite Edition. Yeay!! Tak payah kena bayar beratus untuk itu shj..huh~

mhss4

Tajuk: Teknik Pembahagi Bayang..hehe

Inilah hasilnya yang pertama setelah sekian lama tangan ni tak mendapat sentuhan PS. Tak hilang lagi rupanya skill mengedit ni, alhamdulillah. Malah bertambah lagi, sebab jenguk2 dekat Youtube, ada banyak tutorial tentang editing menggunakan PS ni. BEST!

Ok. Cerita sikit tentang gambar atas nih. 'Penggambaran' dilakukan pd hari kedua Raya Aidiladha hari tu, di East Campus UNL bertemankan Muz
ammil dengan Camera DSLR nya..syok jugak pakai DSLR tu. Terasa nak beli juge nanti, insyaAllah..he. Tapi lambat lagi kut, bersyukur dengan apa yg ada sekarang, bagus jugak Panasonic DMC-FS4 ni.
Gambar ini tak de lah edit banyak pun. Cuma cutting jek. Back
ground dia memang dah lawa. Ambil lagi 5 gambar dari lokasi dan pose yang berbeza, potong lah diri ini menggunakan "Quick Selection tool" dalam PS. Hahh..sebelum ni tak tahu pun yang tool ni boleh digunakan untuk memotong gambar. Lebih smart. Sebab tahu pakai "Magnetic Lasso" jek. Agak leceh sikit lar, tapi dua2 pun ok.
Lepas tu adjust2 la saiz dan tempat2 yang nak tampal 'bayang2' tuh, supaya nampak realistic sikit.huhu.

hmm..

Sebenarnya banyak tempat bergambar, especially di pokok2
yang kian menggugurkan daunnya. Almaklumlah, dah nama pun masa tu musim Fall. Tapi sangat cantik pokok2 itu walaupun gondol tidak berdaun. Subhanallah. Kalau di Malaysia agaknya dah boleh kena tebang..he.
Hari itu Amel ajak keluar berbasikal sebab tengok cuaca pun cantik, sebelum winter datang, baiklah bergambar-gambar dulu.



Ok cukup. Banyak-banyak bosan pulak. -.-

December 9, 2009

Snowy season

THE SNOW had begun in the gloaming,
And busily all the night
Had been heaping field and highway
With a silence deep and white.









Oh! the snow, the beautiful snow,
Filling the sky and earth below,
Over the housetops, over the street,
Over the heads of the people you meet.
Dancing,
Flirting,
Skimming along.







Snow is precipitation in the form of ice crystals, mainly of intricately branched, hexagonal form and often agglomerated into snowflakes, formed directly from the freezing of the water vapor in the air. Snow is ice crystals that fall from clouds and which may stick together to form snowflakes.

(picture taken by my friend..so nice! ^_^)

Surveillance the snow fall from inside my house,
While listening to instrumental music,
Hush, Silence, Romantic.


“To appreciate the beauty of a snow flake, it is necessary to stand out in the cold.”



Dec. 9 - the story is here.. snowman project!! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails