April 25, 2010

Panoramic Photo

Rindu datang lagi.. Rindu untuk menggodek-godek Photoshop CS3 -.-

~Panoramic Photo~
Kepingan gambar2 yang diadun dan digabung sehingga sebati menghasilkan satu gambar panorama. Kebiasaannya panoramic photo ini untuk menonjolkan pemandangan dari sudut ~160 darjah. Ataupun boleh juga kata seluas mata kita memandang.

Dengan menggunakan Adobe Photoshop, amat mudah untuk menghasilkan panoramic photo ni.
Saya cuba gambar2 ini. Selak-selak folder gambar, terjumpalah gambar2 yg agak sesuai untuk digabungkan. Di satu tempat yang sama, tetapi 4 gambar yang diambil dari sudut yang berbeza. Gambar2 ini saya tangkap masa pertengahan bulan lepas, bunga2 pun belum keluar lagi, dan tiada niat untuk buat panoramic photo, jadi sudut yang diambil taklah terlalu tepat. Mungkin lepas ni nak cuba tangkap gambar2 yang lebih kemas supaya senang dijadikan panoramic photo.

Gambar ini diambil di City Campus UNL. Winter baru saja berlalu masa tu. Suhu semakin panas, jadi, ramailah yang ambil kesempatan menikmati nikmatnya bermandikan cahaya terik mentari yang sudah lama diidamkan oleh 'mereka'. Maka, bergelimpangan lah mereka berbaring di sana sini sekitar kawasan campus.

Siapa-siapa yang ada Photoshop dan ingin mencuba, silakan~
1) File - Scripts - Statistics - Pilih kepingan gambar yang hendak digabung - OK

Setelah digabung, gambar ini sudah separuh siap. Teruskan dengan langkah2 berikut. Senang je~

2) Select semua gambar - Edit - Auto-align layers... Biarkan seketika untuk PS menganalisis gambar.
3) Edit - Auto-blend layers... Hasilnya, anda akan lihat, gambar lebih kemas.
4) Merge/Flattern layers.
5) Akhir sekali, Crop gambar mengikut citarasa sendiri.
6) Save as JPG. Siap!

Video tutorial

Dan hasilnya... sebuah gambar panorama yang panjang gabungan dari 4 gambar tadi.

Klik pada gambar untuk paparan yg lebih jelas dan mengancam


Bolehlah buat perbandingan gambar sebelum di atas dan yang telah siap. Menarik bukan?
Selamat Mencuba!

-MHSS-
(gambar hiasan)

3 comments:

mimi syamimi said...

gmba hiasan tu cm cntek je~hakhak

MHSS said...

hehe..cantik lg kut gmbr akk ngn mia@amani tuh... ;)

Adilah Darmawi said...

salam. haha. post ni dah lama. tpi bru nak try buat. (time2 nak exam la gatal tgn nak main photoshop kann)

anyway. best!
*ku xtau pun pasal panorama2 gne photoshop b4 ni. patut la cantik je diorg merge gambar. cheh.

anyway. JazakAllah khair hafiz!
*ko xbalik mesia ek cuti haritu?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails