January 25, 2012

Sembang-sembang

UNL Winter

"Dah tengok episod baru? Dia dah update", tegur seorang sahabat.

"Belum lagi. Malam nanti lah.. Esok aku takde kelas, boleh lah layan dua tiga drama..hehe", jawabku sambil tersengih dengan mata yang tak beralih dari skrin komputer di depan, telinga tersumbat earphone mendengar dendangan lagu 'Ramalanku Benar Belaka' nyanyian kumpulan Umbrella yang beralun perlahan, tangan menggenggam sebatang pensil tekan, lembaran kertas assignment subjek Finance, 'Options, Futures & Derivatives' terhidang di atas meja sedia minta dipersiap. Fuhh..Multitasking?

Duduk di bilik komputer yang satu ni, di bangunan Jackie Gaughan Multicultural Centre, bilamana petang memang seronok. Sunyi. Nyaman. Tak ramai orang. Dekat dengan restroom dan vending machine. Nak solat pun mudah, ada satu sudut yang jarang dilalui orang, di situlah 'port' kami untuk mengerjakan solat, sujud pada-Nya walau di mana jua berada, apa keadaan sekalipun. Tiada surau dan kemudahan tempat solat bukanlah alasan, lebih2 lagi apabila berada di rantau orang. (Berkaitan juga dengan entri yang lepas =)

Maka, sia-sia dan amat rugilah jika di tempat kita berada itu terdapat surau yang indah, juga masjid yang gah, tetapi hendak melangkah menunaikan solat di situ pun payah..hmm. (Oh.. terlebih pulakk. Sekadar selingan peringatan buat diri dan rakan2 -.- )

Sejujurnya, duduk di sini hampir dua tahun setengah, jauh dari tanah air, terkadang rindu dengan suasana yang telah sebati dalam jiwa raga. Bab hiburan dan pengisian masa lapang contohnya. Mujurlah dengan kemudahan internet masakini, kami tidak ketinggalan menonton hampir setiap cerita2, drama2, filem2, dan rancangan TV yang disiarkan di Malaysia dengan bantuan laman web percuma ini sbg salah satunya. Bahkan video2 ilmiah juga dapat dirasai kemanisan ilmunya di Youtube dan di laman2 web lain, Ustaz Azhar Idrus dan Ustaz Kazim Elias misalannya. Tetapi yang penting sekali, informasi terkini mengenai apa yang berlaku di tanah air, waimma politik, ekonomi, dan sosial juga dapat kami pantau dan tapis dari kejauhan. Melihat negara sendiri dari kanta kaca mata orang asing memang sedikit berbeza. Terasa diri bagai orang tengah tanpa memihak sesiapa, tapi mahu atau tidak, sekembalinya nanti mestilah memangkah salah satunya, tanggungjawab sbg warga Malaysia perlu dilaksana.
Walau apa pun, Malaysia tetap di hati. Keharmonian bangsa dan negara itulah yang di impi. Agar bersama nanti kecapi mimpi. *

"AJL nanti minggu ni... Kau tau tak?", tanya sahabat tadi lagi setelah ia meng'google' kata kunci AJL 2012 di komputer yang didudukinya.

"Hahh...yeke. Biasa hari ahad lah kan. Tunggu je lah nanti keluar kat internet," balasku selamba. "Agak-agak lagu mana juara?", tanyaku spontan.

"Kau rasa?"

Eh..eh.. aku tanya, dia tanya aku balik pulak.

"Lagu 'Beribu Sesalan'. Confirm! Mantap kut suara diorang...", ujarku dengan serius dan konfiden sekali.

Senyap.

"Aku rasa 'Awan Nano', vokal okay, lagu awesome, lirik pun superb...", jelasnya sambil menunjukkan ibu jari tanda bagus.

"Oh, boleh jugak tuh. Aku ingat kau pilih tu sebab penyanyi dia nama Hafiz, orang nama Hafiz memang selalunya boleh juara..haha", aku berseloroh sengaja mahu mengusik.

"Kenapa dengan Hafiz? Aku panggil kau Syafiq, bukan Hafiz...hahaa." Ketawa.

Cehh..kena balik aku. -.-


Sekali sekala menyakat teman apa lah salahnya. Walau pun berdiskusi yang bukan ilmiah, tetapi ia lebih baik untuk mengeratkan silaturrahim daripada bersembang mengenai hal politik yang tiada berasas dan tiada menahu kebenarannya, yang akhirnya boleh mencetus pergaduhan berpunca dari ketidaksepakatan dalam sesuatu usul politik yang dibahaskan.

Jika perbualan di atas ditukar daripada meramal juara AJL-26 kepada meramal parti apakah yang akan menang pada pilihanraya yang akan datang, atau siapakah yang lebih layak memegang gelaran No.1 dalam Pakatan Rakyat... Maka, tiadalah berakhirnya perbualan itu dengan ketawa jika keduanya berlainan fahaman.
Jika ramalan juara AJL itu benar belaka sekalipun (eh, macam tajuk lagu tadi pulak), nescaya tidak bergaduh besarlah dua sahabat ini, tetapi jika ramalan yang lagi satu tentang politik itu, salah seorangnya benar... Maka, bertengkar lagilah mereka hingga tiada noktahnya.

Diskusi politik itu perlu dan wajar tetapi harus pada tempat dan di medium yang betul bermandatorikan ilmu serta dalil2 yang lengkap dan benar sebagai hujah. InsyaAllah, segala yang sulit dapat diselesaikan dan yang batil dapat diketahui dengan izin-Nya.
Sesungguhnya Allah lebih mengetahui dalam setiap sesuatu. Allahu'alam.

*Ulang chorus*
Malaysia tetap di hati. Keharmonian bangsa dan negara itulah yang di impi. Agar bersama nanti kecapi mimpi.


Nota kaki: Meh layan lagu 'Ramalanku benar belaka' nih..hehe


Sekadar coretan,
-MHSS-
Lincoln, Nebraska USA
January 24, 2012 10:30 p.m. CDT

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails